Markkinoilla on lukematon määrä hoitotuotteita erilaisten iho-ongelmien ja haasteiden hoitoon. Käytössämme saattaa olla 10-askeleen päivittäinen ihonhoitorutiini normaalien hygieniarutiinien rinnalla, jolloin päivittäisten hoitotuotteiden lukumäärä saattaa nousta jopa kahteenkymmeneen. Samanaikaisesti erilaiset ihon herkkyysreaktiot, allergiat ja stressiperäiset iho-ongelmat lisääntyvät jatkuvasti. Näyttääkin siltä, että lisääntynyt kemikaalikuorma yhdistettynä pitkälle prosessoituun ravintoon ja stressaaviin ympäristötekijöihin altistavat meitä paitsi elintasosairauksille myös ihon “elintaso”-oireilulle, joista tavallisimpia ovat erilaiset ihon herkkyyteen liittyvät haasteet, rosacea, POD ja aikuisiän akne. Ihon kokonaisvaltaisessa hoidossa luontoyhteyden palauttaminen arkeen on yksi ensimmäisiä askeleita kohti tasapainoa. Lisäksi aidosti holistinen ihonhoitonäkemys huomioi niin sanotun “aivo-suoli-iho”-akselin merkityksen pitkäaikaisten tulosten saavuttamiseksi.
Erilaiset ihottumat, allergiat ja yliherkkyydet ovat lisääntyneet merkittävästi viime vuosikymmeninä. Tärkeimpänä syynä tähän pidetään kaupungistumiseen ja länsimaisiin elintapoihin liittyvää mikrobiköyhää elämää. Syömme mikrobiköyhää ruokaa, käytämme mikrobeja tuhoavia kemikaaleja ihollamme ja kodin hoidossa ja elämme asfaltoidussa tai muutoin ihmisen muokkaamassa mikrobiköyhässä ympäristössä. Tällöin luontoyhteytemme valitettavasti katkeaa. Myös elämän rytmi on paljon kiivaampaa kuin ennen ja monella on haasteita jaksaa työelämän tahtia. Ihmistä ei ehkä ole lopulta kuitenkaan tarkoitettu elämään koneiden rytmissä, sillä tämän myötä sympaattinen hermostomme on jatkuvassa ”juokse tai kuole” -tilassa.
Ympäristössämme ja elämässämme on siis paljon kuormittavia tekijöitä ja tilanteita, jotka aiheuttavat painetta aivan huomaamatta. Saatamme helposti altistua liialliselle fyysiselle tai psyykkiselle stressille. Fyysinen stressi on lähinnä liiallista rasitusta ja haitallisten aineiden tai säteilyn kerääntymistä elimistöön. Toki tämä vaikuttaa myös psyykkisesti. Psyykkinen stressi puolestaan on liian kuormittavaa henkistä painetta. Tällainen jännitys saa aikaan sen, etteivät suolisto ja hengitys toimi normaalisti ja pitkittyessään jännitys voi myös alkaa muuttaa kehomme mikrobien käyttäytymistä ja manifestoitua lopulta vaikkapa erilaisiksi iho-oireiksi ja -sairauksiksi.
Kokonaisvaltaisella eli holistisella hoidolla parempia tuloksia
Koska ihminen on niin sanottu psykofyysissosiaalinen kokonaisuus, liittyy ihon oireiluun ja herkyyteen usein monta tekijää. Parhaiten iho-ongelmia ja herkkyysoireita voidaankin hoitaa huomioimalla taustasyyt kokonaisvaltaisesti:
Suoliston kunto
Tiedetään, että suoliston mikrobit kommunikoivat verenkierron ja keskushermoston välityksellä ihon mikrobien kanssa ja moneen iho-ongelmaan liittyykin huonokuntoinen suolisto. Esimerkiksi rosaceasta kärsivillä henkilöillä on useimmiten SIBO eli ohutsuolen bakteeriston liikakasvua ja atoopikoilla iho on rikki, eli siinä on ikään kuin aukkoja, josta kosteus haihtuu, mutta niin ikään myös suoliston epiteelisolukko vuotaa. Ravinnolla on siis suuri rooli myös ihomme hyvinvoinnin kannalta.
Ihon mikrobiomi
Uusimpien mikrobitutkimusten myötä on huomattu, että mikrobeja on kaikkialla ja vaikka kuvittelemme olevamme turvassa steriloimalla itseämme ja ympäristöämme, luommekin samalla hallitsematonta kaaosta, joka mahdollistaa sen, että tietyt mikrobilajit alkavat dominoida kaikkea. Sen sijaan, että kaikki mikrobit olisivat haitallisia, onkin huomattu, että mitä enemmän meissä elää erilaisia mikrobeja tasapainossa, sitä terveempiä olemme. Tämä pätee myös ihoomme. Ihossamme elää lukuisia mikrobeja, jotka pyrkivät auttamaan ihoamme sen tehtävissä. Ihossa elävät mikrobit tuottavat esimerkiksi ihon kosteustasapainosta huolehtivaa hyaluronihappoa sekä ihon pH:ta tasapainottavaa maitohappoa. Ne myös toimivat yhdessä immuunijärjestelmämme ja ihosolujemme kanssa estääkseen tulehduksen syntymistä. Jos pesemme ihoamme liian voimakkailla aineilla tai levitämme ihollemme tuotteita, jotka sisältävät esimerkiksi silikonia ja voimakkaita säilöntäaineita, niin mikrobitasapaino järkkyy ja tämä vaikuttaa myös ihon vastustuskykyyn. On myös huomioitavaa, että trendikkäät monivaiheiset ihonhoitorutiinit tai useiden eri tuotteiden kerrostamiset iholle eivät sovi kaikille ja voivat jopa pahentaa herkän ihon oireilua. Jos ihon mikrobistossa tapahtuu merkittäviä muutoksia, myös immuunijärjestelmän toiminta muuttuu ja tällöin kehomme voi käynnistää tulehduksen. Jos ihon mikrobistossa kuitenkin tapahtuu positiivisia muutoksia, se voi puolestaan auttaa sammuttamaan tulehduksen myös syvemmällä kehossa. Tutkimusten mukaan näin käy esimerkiksi silloin, kun hieromme metsämultaa iholle.
Stressin hallinta
Sanotaan, että stressi on suurin myötävaikuttaja erilaisten iho-ongelmien synnyssä. Yliherkkyyksistä kärsiville onkin tyypillistä, että he ovat niin sanotusti erityisherkkiä, joiden hermosto menee hyvin helposti “juokse tai kuole” -tilaan. Kun hermostomme on epätasapainossa, se alkaa vaikuttaa koko elimistöön. Vagushermo eli kiertäjähermo on tärkein osa parasympaattista hermostoa, sillä se vaikuttaa laajalti erilaisiin elimistön toimintoihin säädellen muun muassa mielialaa, immuunivastetta, ruoansulatusta, hengitystä ja sydämen sykettä. Vagushermo toimii kaksisuuntaisena viestinvälittäjänä aivojen ja ruoansulatuskanavan sekä aivojen ja muiden elinten välillä. Vagushermo on tärkeä osa niin sanottua “aivo-suoli-iho” -akselia, joka linkittää aivojen emotionaaliset ja kognitiiviset toiminnot suolistoon ja ihoon. Jos siis kärsimme pitkittyneestä stressistä, olisi tärkeä löytää keinoja sen purkamiseen. Erilaiset hengitysharjoitukset ja jooga ovat osoittautuneet tehokkaiksi stressiä laskeviksi keinoiksi mutta myös esimerkiksi metsäkävely, rentouttavat hoidot, kylmä- tai kuuma-altistus, musiikki ja tanssi voivat toimia hyvänä stressin lievittäjänä.
Käy kurkkaamassa muistilistamme herkän ihon ja erilaisten iho-ongelmien hoitoon tästä ✨✨ Oivallisena apuna ihon ongelmissa ja haasteissa toimivat myös metsän hoitavia mikrobeja sisältävät Moi Forest -voiteemme.
Käy metsäpölykaupassamme ja tilaa omasi.
Lähteet:
-
Tutkimus elinympäristön ja elintapojen vaikutuksesta lasten ja nuorten mikrobiomiin Suomen ja Venäjän Karjalassa. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28165640
-
Metsämullan hierominen iholle, vaikuttaa koko elimistöön. https://www.futuremedicine.com/doi/abs/10.2217/fmb-2017-0286?rfr_dat=cr_pub%3Dpubmed&url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori%3Arid%3Acrossref.org&journalCode=fmb
-
Pitkäaikaistutkimus päiväkotilapsilla ympäristön mikrobiston vaikutuksista elimistöön. https://www.researchgate.net/publication/353913458_Long-term_biodiversity_intervention_shapes_health-associated_commensal_microbiota_among_urban_day-care_children
-
Suoliston vaikutus ihoon. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30042740/
-
Vagushermo aivo-suoli -akselin säätelijänä. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5859128/