Ärtyvä ja punoittava iho, laajentuneet pintaverisuonet ja näppylät ihossa voivat olla merkki rosaceasta eli ruusufinnistä. Rosacea on kolme kertaa yleisempää naisilla kuin miehillä ja sitä esiintyy enimmäkseen yli 30-vuotiailla. Rosaceaa voi esiintyä myös silmäluomissa. Nykyään tutkijat ovat sitä mieltä, että rosacea voidaan luokitella immuunivälitteiseksi sairaudeksi sillä löydöksissä on havaittu, että rosceasta kärsivillä immuunisysteemissä on toimintahäiriö. Koska rosacea on hyvin monisyinen iho-ongelma, sitä on hyvä lähestyä kokonaisvaltaisesta näkökulmasta.
Rosacea on immuunivälitteinen iho-ongelma
Rosaceasta kärsivien ihossa luontaisen immuniteetin reseptorien (TLR2) aktiivisuus on lisääntynyt. Nämä reseptorit tunnistavat grampositiivisia bakteereja ja antavat immuunisysteemille hälytyksen talipunkin kantamasta Bacillus oleronius -bakteerista. Tämä aktivoi valkosoluja käynnistämään sytokiinimyrskyn ja näin ihossa on tulehdus käynnissä. Talipunkki eli demotex-punkki kuuluu ihmisen normaaliflooraan, eikä se ihon ja immuunisysteemin ollessa normaalitilassa aiheuta ongelmia. Mikä siis saa kehon tällaiseen tilaan, että se tulkitsee talipunkin bakteereineen uhaksi?
Uusimmissa tutkimuksissa rosaceaan on liitetty muun muassa suoliston mikrobiston epätasapainotila ja hermoston yliherkkyys. Stressi näyttäisi olevan yksi merkittävimmistä rosaceaa pahentavista tekijöistä. Näin ollen parasympaattista hermostoa aktivoivat harjoitukset voivat helpottaa rosacean, kuten muidenkin iho-ongelmien oireita vagushermon eli kiertäjähermon stimuloinnin kautta. Vaikka rosacean tarkkaa syntymekanismia ei vielä täysin tiedetä, näyttäisi siltä, että suolisto-ongelmien lisäksi hormonaalisella epätasapainolla on osuutensa iho-ongelman puhkeamisessa.
Mikä avuksi?
Rosacean hoidossa on tärkeää, että se tunnistetaan oikein. Mikäli rosaceaa aletaan hoitaa väärin esimerkiksi kortisonivoiteilla, se pahentaa tilannetta entisestään.
Koska tiedetään, että rosacean oireilu pahenee tiettyjen voimakkaiden stimulanttien myötä, niitä olisi tietenkin hyvä välttää. Näitä ovat esimerkiksi voimakkaat mausteet (kuten chili ja valkosipuli), alkoholi, runsas sokerin ja valkoisten jauhojen käyttö, sitrushedelmät, tomaatti, kahvi, suklaa, tupakointi, lämpötilojen vaihtelu ja UV-säteily.
On epäilty, että UVB-säteily aiheuttaisi rosacean ärtymistä siitä syystä, että se stimuloi TLR-reseptoreita ja ihossa tapahtuvan D-vitamiinisynteesin myötä myös katelisidiini-nimisen peptidin muodostumista. Katelisidiini on osa ihon omaa suojamekanismia, jolla se pyrkii tuhoamaan taudinaiheuttajia. Mekanismi ei kuitenkaan ole vielä täysin selvä ja uusia tutkimuksia tarvitaan. Rosaceasta kärsivä iho on kuitenkin aina syytä suojata auringolta.
Rosacean hoidossa paras lopputulos saavutetaan yhdistämällä stressinhallintamenetelmät oikeanlaiseen sisäiseen ja ulkoiseen hoitoon. Positiivisia tuloksia rosacean hoidossa on saatu esimerkiksi funktionaalisella ravintoterapialla, ayurvedalla, homeopatialla ja herkälle iholle tarkoitetuilla luonnonkosmetiikkatuotteilla.
Vinkkejä rosacea-iholle:
♡ Suosi kehoa viilentäviä ja kehon happamuutta alentavia ruoka-aineita, kuten vihreitä kasviksia, avokadoa, vesimelonia, kurkkua, makeita omenia ja päärynöitä, kookosvettä, fenkolinsiemeniä.
♡Voit kokeilla myös yrttejä, kuten voikukkaa, nokkosta, siveydenpuuta, shatavaria (terttuparsa) sekä Pascoen happoemäsjauhetta tai juotavaa savea.
♡Älä käytä voimakkaasti peseviä, kuorivia tai liian aktivoivia ihonhoitotuotteita. Vaan suosi aina ihoa rauhoittavia tuotteita. Kokeile esimerkiksi Moi Forestin Baby-voidetta tai Microbiome Magic Oil -öljyä, jotka ovat erittäin hellävaraisia tuotteita ja sopivat herkästi reagoivalle iholle. Tuotteiden sisältämä metsäpöly rauhoittaa ihoa muiden raaka-aineiden kanssa. Metsäpöly myös antaa rauhoittavaa signaalia ihon immuunireseptorien kautta ja voi auttaa hillitsemään tulehdusta ihossa.
♡ Vältä auringossa oleilua ja suojaa iho luonnonkosmetiikan aurinkosuojalla, jossa on fysikaalinen UV-suoja. Fysikaalinen UV-suoja ei ärsytä rosacea-ihoa toisin kuin kemialliset reaktiiviset UV-suoja-aineet. Jos mahdollista, suojaa kasvoja myös vaikkapa leveälierisellä hatulla ja pysyttele varjossa aurinkoisella säällä.
♡ Yritä löytää jokin rentouttava ja rauhoittava hengitys- , meditaatio- tai joogatekniikka, joka tuntuu mieleiseltä. Voit myös harrastaa metsässä kävelyä tai mitä tahansa, joka laskee stressitasojasi.