Tiesitkö, että mikrobien evoluutio on mahdollistanut eri elämänmuotojen kehittymisen maapallolle? Mikrobit, kuten esimerkiksi bakteerit ja virukset, eivät ole ainoastaan taudin aiheuttajia, vaan niillä on tärkeä rooli elämän ja terveyden ylläpitämisessä. Mikrobit ovat avainasemassa myös lapsen vastustuskyvyn kehityksessä. Ennen syntymää äidin keho valmistautuu lapsen syntymään mm. synnytyskanavan mikrobistossa tapahtuvien muutosten avulla. Evoluutio on kehittänyt suojamekanismin, jonka avulla lapsi saa alatiesynnytyksessä ensimmäisen luonnollisen “suojarokotteensa” ulkomaailman patogeeneja vastaan. Toinen suojaava annos muodostuu äidinmaidon mukana tulevista ravintoaineista ja mikrobeista. Jos synnytys tapahtuu keisarinleikkauksella, lapsen vastustuskykyä kannattaa vahvistaa varhaisina elinvuosina panostamalla elintapoihin ja mm. luontoyhteyden vahvistamiseen. On myös olemassa viitteitä siitä, että lapsen elimistöä voidaan tässä tapauksessa tukea siirtämällä äidin mikrobeja lapsen iholle.
Tärkeät 3 ensimmäistä elinvuotta
Kun pienokainen syntyy alateitse, äidin synnytyskanavasta siirtyy lapsen kehoon hyödyllisiä mikrobeja, joiden tehtävänä on auttaa lasta pysymään terveenä. Lapsen suolistossa, iholla ja hengitysteiden epiteelisolukossa elää joukko erilaisia mikrobeja, jotka toimivat yhdessä immuunipuolustuksen kanssa. Suoliston mikrobit pilkkovat esimerkiksi ravintoa ja tuottavat tärkeitä välittäjäaineita, kun taas ihon mikrobit voivat tuottaa esimerkiksi ihon pH:ta säätelevää maitohappoa tai vaikkapa ihon toiminnalle välttämättömiä proteiineja. Lapsen kehossa elävät mikrobit muodostavat yhtenäisen mikrobiekosysteemin, jota kutsutaan mikrobiomiksi. Mikrobiomin kehittyminen ja muovautuminen jatkuu läpi koko elämän, mutta kolmen ensimmäisen ikävuoden aikana lapsen elimistöön asettuu kommensaalisia mikrobeja, jotka voivat vaikuttaa merkittävällä tavalla siihen minkälaiseksi mikrobiomi muotoutuu.
Mikrobiomin vahvistaminen tukee immuunipuolustuksen normaalia toimintaa 🔬
On huomattu, että erilaiset yliherkkyydet ja allergiat sekä autoimmuunisairaudet ovat lisääntyneet, sillä nykyajan lapsi syntyy mikrobinäkökulmasta täysin erilaiseen ympäristöön kuin vaikkapa hänen isovanhempansa. Erilaisten kemikaalien aiheuttama kuormitus on lisääntynyt ja samalla myös ympäristön mikrobisto on köyhtynyt maalaiselämän väistyttyä kaupungistumisen myötä. Ruoantuotanto, rakennustekniikka, kaupunkiympäristöjen maisemointi ja vaikkapa kotieläinten pito ovat muuttuneet menneinä vuosikymmeninä ja vaikuttaneet myös mikrobiympäristöömme. Onneksi voimme kuitenkin tukea tasapainoisen mikrobiomin ja immuunipuolustuksen kehittymistä kiinnittämällä huomiota elintapoihin. Suosimalla monipuolista runsaasti kasviksia, sopivasti proteiinia ja hyviä rasvoja sisältävää ravintoa sekä vähentämällä kemikaalikuormaa, voimme tehdä jo paljon. Suomalaiset tutkijat ovat myös osoittaneet, että muokkaamalla ympäristön mikrobistoa monipuolisemmaksi voidaan saada aikaan positiivisia muutoksia ihmisen mikrobiomissa. Lue lisää päiväkotitutkimuksesta, jossa metsän kunttaa tuotiin päiväkotien pihoihin.
Näin tuet lapsen mikrobiomia ja immuunipuolustusta
♡ Hali ja silitä lastasi
Lapsen halailu ja silittäminen alentaa lapsen ja vanhemman stressitasoja ja vahvistaa jo itsessään immuunisysteemiä sekä tukee lapsen aivojen kehitystä. Pidä sylissä, silitä ja suukota kaiken ikäisiä lapsia (lapsen rajat huomioiden)! Moi Forest Baby cream -voiteen käyttö on myös ihana tapa helliä lasta ja samalla tukea immuunipuolustusta. Voide suojaa ja hoitaa ihoa samalla kun Reconnecting Nature™ -mikrobiuute auttaa vahvistamaan mikrobiomia. Hiero voidetta vaikkapa lapsesi selkään tai jalkapohjiin illan tullen ja rauhoita hänet samalla päivän aktiviteeteista palauttavaan uneen.
♡ Metsäretki tekee molemmille hyvää
Metsäretkellä saatte kokea luonnon rauhoittavan voiman ja jos mahdollista, anna lapsesi möyriä ja touhuta vapaasti metsässä. Isompien lasten kanssa on kiva rakennella majoja tai kiivetä vaikka puihin ja poimia mustikoita tai muita metsän antimia. Samalla saatte aimo annoksen metsän hyvää tekeviä vaikutuksia muun muassa metsämikrobien ja kasvien tuottamien haihtuvien öljyjen välityksellä.
♡ Pese maltillisesti
Vauvaikäisen ihoa kannattaa pestä tai hoitaa vain tarvittaessa ja ilman turhia kemikaaleja. Vauvaa ei tarvitse kylvettää useammin kuin 1-2 kertaa viikossa ja kylpyväliä on hyvä harventaa varsinkin silloin, jos vauvan iho on kuiva. Vauvan pesemiseen ei välttämättä tarvita myöskään pesuaineita vaan tarvittaessa ihoa voi pyyhkiä vaikka kostealla pyyhkeellä, johon laittaa hieman kookosöljyä. Myös kylpyveteen voi halutessaan laittaa muutaman tipan kasviöljyä. Liiallista pesemistä olisi hyvä välttää, jotta ihon oma suojaava hydrolipidikalvo pysyisi ehjänä ja ihon mikrobitasapaino terveenä.
♡ Valitse miedot siivous- ja pyykinpesuaineet
Pyykinpesu, astianpesu ja siivous kannattaa hoitaa mahdollisimman luonnonmukaisilla tuotteilla. Lapsen iho ja koko keho voi nimittäin reagoida herkästi voimakkaisiin pesuaineisiin. Lattialla konttaava vauva tai leikkivä taapero on myös kontaktissa erilaisiin kodissa käytettäviin siivousaineisiin, joten kemikaalikuorman vähentämiseksi miedot aineet ovat paikallaan. Pesupähkinät, ruokasooda ja etikka voivat esimerkiksi toimia apuna, mutta markkinoilla on myös tuotesarjoja, joissa on erityisesti kiinnitetty huomiota kotiympäristön mikrobitasapainon vaalimiseen. Probiotic Craft -merkin tuotteet ovat hyvin hellävaraisia ja sisältävät probiootteja, jotka ovat tutkitusti hyväksi ihmiselle. Muista myös, ettei aina tarvitse olla niin siistiä! Ulkoa ja varsinkin metsäretkeltä kantautuneet mikrobit ovat hyväksi ja monipuolistavat positiivisella tavalla kodin mikrobistoa.
♡ Eläinkontaktit kunniaan 🐶
Kotieläimet monipuolistavat myös kodin mikrobistoa ja antavat hyvää harjoitusta lapsen immuunipuolustukselle. Jos kotiin ei ole mahdollista ottaa eläimiä, kannattaa kyläillä lapsen kanssa lemmikkikodeissa tai vierailla esimerkiksi yleisölle avoinna olevilla kotieläintiloilla. Jos naapurin koira suukottaa lastasi tai lapsesi päättää maistaa kastematoa, ei tällöinkään ole syytä paniikkiin, vaan lapsesi immuunisysteemi kerää näin arvokasta tietoa ympäristöstään.
Lapsesi on täydellinen juuri sellaisena kuin on ja tehtävämme on yhdessä auttaa myös herkempiä yksilöitä saamaan kaipaamansa tukea immuunipuolustuksen kehittymisprosessissa. ♡