Ihon mikrobiomi – tiesitkö tämän ihmeellisestä ihostasi?

Nainen jolla runsaasti pisamia ja silmät kiinni

Kaunis ja pehmeä ihosi tekee uskomattomia asioita puolestasi täysin huomaamatta. Itse asiassa huomaat ihosi tärkeän roolin yleensä vasta silloin, kun se voi jostain syystä huonosti, eikä pysty kunnolla hoitamaan tehtäväänsä. Kun ihosi omat suojamekanismit heikkenevät, iho voi tuntua kuivalta ja karhealta tai se voi tulehtua, eikä se tällöin pysty pitämään yllä sille tärkeää kosteustasapainoa. Tällöin ihosi on altis erilaisille ärsykkeille, ennenaikaiselle ikääntymiselle ja mahdollisille taudinaiheuttaja mikrobeille, jotka voivat sopivissa olosuhteissa aiheuttaa tulehdusta.

Jotta iho voisi mahdollisimman hyvin, on tärkeää, että se saa sisäisesti ja ulkoisesti oikeanlaista tukea:

♡ Syö riittävästi hyviä rasvoja, proteiinia ja kuitupitoisia kasviksia, jotka sisältävät myös antioksidantteja, vitamiineja ja mineraaleja. Hyviä rasvoja saat esimerkiksi avokadosta, siemenistä ja pähkinöistä. Kuitua taas parsakaalista, marjoista, pavuista ja herneistä sekä täysjyväviljoista. Kun suolistosi mikrobit voivat hyvin myös ihosi voi yleensä hyvin!

♡ Sisäiset ravintoaineet mahdollistavat sen, että ihosi pystyy
tuottamaan paitsi oikeanlaisia kosteustekijöitä soluväliaineeseen, myös oikeanlaisia rasva-aineita ravitsemaan ihosi tasapainoa ylläpitäviä mikrobeja, estämään kosteuden haihtumista ja pitämään ihosi pinnan pehmeänä ja joustavana.

♡ Ulkoisesti voit tukea ihoa oikeanlaisilla rasvoilla ja kosteuttavilla ainesosilla. Esimerkiksi Moi Forest -tuotteissa luomulaatuinen koivunmahla ja omegarasvahappoja sisältävät kasviöljyt auttavat ihosi suojabarriääriä toimimaan paremmin. 

Vaikka ihosi toimii suojakilpenä ulkoa tulevia ärsykkeitä ja komponentteja vastaan, se on kuitenkin paljon enemmän kuin pelkkä fyysinen suojakilpi. Se hoitaa kehon lämmönsäätelyä sekä estää nesteiden haihtumisen kehostamme, jotta elimistömme ei kuivuisi. Iho myös tuottaa D-vitamiinia auringon UVB-säteilyn avulla ja toimii tärkeänä immuunipuolustuksen tunnistuskudoksena. Lisäksi iho kerää informaatiota ympäristöstämme paitsi tuntoaistin, myös mikrobien välisen geenien vaihdon ja mikrobien tunnistamisen avulla. Viime vuosina tutkijat ovat löytäneet myös todisteita ihon, suoliston ja aivojen välisestä, hermoston ja mikrobien välityksellä tapahtuvasta kommunikaatiosta.

Mikrobit ihossa 🔬

Ihosi koostuu useista solukerroksista ja jokaisen ihosolusi solukalvolle on kiinnittynyt kymmenkunta mikrobia. Jokainen ihosoluun kiinnittynyt mikrobi kommunikoi solun kanssa ja vaikuttaa sen toimintaan. Ihossa elävät mikrobit kommunikoivat myös keskenään ja välittävät viestejä ihon pintakerroksesta syvempiin ihokerroksiin sekä mikrobien solukalvojen proteiinirakenteita tunnistavien reseptorien kautta immuunijärjestelmälle. 

2010-luvulla olemme tajunneet, että ihminen on yhdistelmä useita eliöitä – ihmissoluja ja mikrobeja – ja että koko elimistömme toiminta on riippuvainen siinä elävistä mikrobeista, ja tämä koskee myös ihoa. Sen sijaan, että kaikki mikrobit olisivat haitallisia, onkin huomattu, että mitä enemmän meissä elää erilaisia mikrobeja tasapainossa, sitä terveempiä olemme. Kun tutkijat ovat verranneet esimerkiksi afrikkalaisten metsästäjä-keräilijä -heimojen mikrobistoa länsimaisissa elinoloissa elävien ihmisten mikrobistoon, on huomattu, että länsimainen ihminen on menettänyt jo kolmanneksen mikrobiominsa diversiteetistä. Olemme siis menettäneet suuren osan niistä mikrobeista, jotka voisivat estää sairauksia kehossamme. Myös suomalaistutkijat ovat tehneet tämän suuntaisia  löydöksiä verratessaan Venäjän puolella Karjalassa elävien lasten ja Suomen puolella Karjalan alueella elävien lasten mikrobistoja. 

Ihon merkitys terveytemme ylläpitäjänä on mikrobitutkimusten myötä kasvanut. Eräässä Helsingin, Tampereen ja Turun yliopistojen toteuttamassa tutkimuksessa huomattiin, että sen lisäksi, että suoliston mikrobit saattavat vaikuttaa ihon mikrobitasapainoon, myös ihon mikrobit voivat vaikuttaa suoliston mikrobitasapainoon. 

Periaatteessa kaikki, mitä laitamme ihollemme saattaa myös vaikuttaa koko mikrobiomiimme! Tämä oikeastaan mullistaa koko ihonhoidon merkityksen. Ja tämä sai meidät miettimään mille iho ja sen mikrobit kannattaa oikeasti altistaa. Siksi yhdistimme ihoa ravitsevat, hoitavat ja kosteuttavat raaka-aineet metsämikrobiuutteeseen eli metsäpölyyn!  

Metsäpöly:

  • Sisältää tuhansia mikrobeja ja mikrobien osia

  • Antaa ihon reseptorien kautta vahvistavan signaalin vastustuskyvylle

  • Ravitsee myös ihon tasapainoa ylläpitäviä mikrobeja

  • Sisältää mineraaleja, jotka tukevat ihosolujen toimintaa

Mitä tarkoittaa, että Moi Forest on mikrobiomiystävällinen?

Moi Forest voiteiden miedot elintarvikelaatuiset säilöntäaineet ja niiden pitoisuudet (sodium levulinate, sodium anisate ja sodium dehydroacetate) on valittu niin, etteivät ne häiritse ihon mikrobitasapainoa tai metsäpölyn toimintaa. Näitä aineita löytyy myös luonnosta kasveista sellaisenaan, esimerkiksi natriumanisaattia on fenkolissa, natriumlevulinaattia saadaan perunan tärkkelyksestä ja natriumdehydroasetaattia esiintyy kultakakkara-nimisessä kasvissa. Myös tuotteiden pH on säädetty niin, että se tukee ihon mikrobitasapainoa pH:n ollessa 5, toisin kuin vaikkapa esim. saippuassa, jonka pH voi olla 9 - eli emäksinen. Ihon ja sen tasapainoa ylläpitävien mikrobien kannalta optimaalinen pH on noin 3,5 -5,5 (vaihtelee ihon alueesta riippuen) eli hieman hapan. 

Haluamme Moi Forest-tuotteiden avulla vahvistaa luontoyhteyttä, ihoa ja koko kehon mikrobiomia!

Edellinen julkaisu Seuraava julkaisu